Talentontwikkeling een prachtige balanceer act
Talent vliegt uit de bocht
Sinds ik met de Blog Challenge bezig ben, nu 2 weken, merk ik dat mijn talenten Intellect en Strategisch denken (Buckingham & Clifton: Ontdek je sterke punten) zo nu en dan uit de bocht vliegen. Ik word een beetje obsessief. Ik kan even aan niets anders meer denken en heb gisteren tot 02.00 uur aan mijn blog zitten werken. Ik was namelijk een dag te laat met het posten van mijn blog. Toen ik mijn laptop dichtklapte was ik wel trots want ik had het toch klaargespeeld. Maar er was ook iets uit balans.
Flow
Schrijvend ben ik helemaal happy en in flow. De ideeën buitelen over elkaar en ik kan het soms met schrijven niet bijhouden. Of ik zit lekker te puzzelen en werk een gedachtelijn uit en daarna een andere. Ik geniet echt. Ik vergeet de tijd en als ik op verschillende momenten even stop schrik ik van de hoeveelheid kloktijd die verstreken is.
Als ik uit de bocht vlieg
Toch merk ik zoals gezegd dat ik met mijn talent uit de bocht kan vliegen. Ik merk het als ik angst begin te voelen. Als ik ineens onder de indruk raak van de deadline. Als ik merk dat ik niet meer op tijd eet. Als ik merk dat ik een beetje kwaad word op de hond omdat die uit wil en ik daardoor uit mijn ‘flow’ gehaald word. Of als de telefoon gaat. Als ik baal dat (verdorie) die (leuke) afspraak nù al is. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Kortom als ik stress voel.
Mijn valkuil
Als mijn talent INTELLECT uit de bocht vliegt, als ik teveel van het goede doe met mijn talent dan ziet het er TE SERIEUS uit. Dan ben ik te gefocust. Ik kom dan even in een tunnelvisie en kan alleen maar denken aan de volgende alinea en volgende gedachtelijn van mijn blog. Ik word een beetje obsessief. Ik merk dat ik verkramp en ben dan helemaal niet zo leuk. Ik ben niet op mijn best.
Kernkwadrant een zeer behulpzame tool
Begin jaren 90 van de vorige eeuw kwam Daniel Ofman met een geweldig schema dat meteen inzicht bood in wat er gebeurt als je gedrag niet meer effectief is en wat je daar weer op een positieve manier aan kan doen. Het heette het kernkwadrant. Het is een veelgebruikte tool in het begeleidingsvak en in het onderwijs.
Het is een ijzersterke en tool omdat:
- Hij voor het eerst de positieve kwaliteiten van mensen systematisch ging benoemen. Hij noemde ze kernkwaliteiten.
- Hij liet zien dat kernkwaliteiten onder spanning konden ontsporen in negatief gedrag. Dat noemde hij je valkuil. Dit betekende tegelijk dat je onder elk negatief gedrag van iemand anders, onder elke valkuil, toch ook een kernkwaliteit kon ontdekken.
- Hij liet zien dat elke kernkwaliteit in een dynamische balans stond met een andere kernkwaliteit die zich als een uitdaging aan je voor doet.
- En ook deze uitdaging kan (want in feite een aanvullende kernkwaliteit) kan ook weer een verworden tot een valkuil. Deze herken je bij jezelf omdat je er een allergische reactie op hebt. Daarom wordt deze toepasselijk je allergie
Het kernwadrant is een van mijn lievelings-tools omdat het van enorm constructieve eenvoud is en getuigt van een diep inzicht in de menselijke psyche. Het is een tool die echt (voor mij zeker) bijdraagt om iedereen die er mee in aanraking komt een positief waarderende kijk op hun potentieel te geven. Het draagt bij aan psychologische groei.
Als ik het kernkwadrant toepas op mijn eigen werkproces tijdens het bloggen dan ziet het plaatje er als volgt uit.
Mijn talenten balanceer -act
Als ik mijn kernkwaliteit (talent) INTELLECT inzet en ik zit in de flow dan zit ik in het linkerbovenhoek deel van het kwadrant. Als ik stress ga ervaren om wat voor reden dan ook dan is de kans groot dat ik in het rechterbovenhoek van het kwadrant terecht kom. En allerlei niet functioneel gedrag ga vertonen. Ik noem dat nu met een woord TE SERIEUS. Het is een samenvatting van allerlei niet functioneel gedrag in de context van de Blog Challenge en de rest van mijn leven. Denk aan: te lang achter computer blijven zitten, mijn lichaamssignalen negeren, al mijn andere verplichtingen als hond uitlaten, koken uit het oog verliezen, mijn andere to-do’s opschuiven.
Signalen uit mijn onbewuste
De enige manier om uit de stress te komen is om me bewust te worden. Want meestal raak ik een beetje buiten bewustzijn als de stress het overneemt. En het intrigerende is dat ik van binnenuit vaak wel heel duidelijke signalen krijg om weer bij bewustzijn te komen. Als ik lekker in de flow zit en mijn blog aan het schrijven ben is er altijd na een een aantal minuten (zeg 25 minuten) van intensief flowen een natuurlijk moment/signaal in mijn bewustzijn dat informatie geeft. Neutrale informatie. Bijvoorbeeld van mijn lichaam: Ik heb zin in een boterham, ik wil iets drinken. Of andere signalen zoals Hoe laat is het eigenlijk? . Met andere woorden een natuurlijk moment waarop ik me uit mijn blog-focus weer even met de rest van mijn ‘leven’ kan verbinden.
In discussie met mijn onbewuste
Het rare is dat ik vaak die signalen negeer. Of ik ga half onbewust even in discussie met mijn 2 tegenstrijdige behoeften. De behoefte om lekker door te werken aan mijn blog en mijn INTELLECT te gebruiken. En de nog niet helemaal in mijn bewustzijn ‘erkende’ behoefte om even LOSteLATEN (rechterbenedenhoek,3). Waarom ik niet naar die ‘schaduwkant’ van mezelf luister is omdat ik bang ben dat ik verval in DOELLOOSHEID (linkerbenedenhoek van het kernkwadrant, 4) mijn allergie. Uiteindelijk nemen de signalen om toch even te ontspannen en LOSteLATEN toe en voel ik de impuls om mijn schrijfwerk even te staken en iets anders te gaan doen.
Bewustzijn het cruciale ingrediënt om te balanceren
Wat een prachtig systeem toch. Zodra ik echter weer te veel aan het LOSLATEN ben ontstaat er weer stress in mij en voel ik me (door te veel van het goede: teveel LOSLATEN) de impuls om weer aan het werk te gaan en mijn INTELLECT weer te gaan gebruiken. Het cruciale element dat je in staat stelt om die dynamische balanceer-act met je talenten in je dagelijks leven als een soort levenskunst uit te voeren is je bewustzijn. Spreek je voldoende de taal van je innerlijke geleide systeem, de taal van je gevoel die je zachte hints geeft in de juiste richting. Het is zo de moeite waard om die liefdevolle zacht fluisterende stem in je zelf meer de ruimte te geven. Dan ontstaat er een mooi samenspel tussen je bewustzijn en je talenten. En komt een leven in flow binnen handbereik.
Heb je zin om beter de taal van je gevoel te leren spreken en dit te doen aan de hand van een concrete situatie die je graag wil verbeteren? Neem dan contact met me op voor een gratis inspiratiegesprek. (06-45296803). Daarin spiegel ik jouw (onbewuste) verlangens, ambities, dromen. Je weet nooit wat je over jezelf te weten komt.
gratis inspiratie gesprek
Dit blog is geschreven in het kader van de blog challenge OOG hebben voor je talent , die ik vanaf 23 november 2015 met Mieke Haverkort ben aangegeaan. We schrijven gedurende 4 weken ieder 12 blogs die in het teken staan van OOG hebben voor je talent. OOG staat voor Ontdekken, Ontwikkelen en Gebruiken of zoals ik het zelf noem Talenten wekken, waarderen en waarmaken.