Van cynisme wordt geen mens beter, van optimisme wel
Het is helemaal niet moeilijk om in de huidige tijd cynisch te zijn en te doemdenken.
Want dat laatste doen cynici. Zij wantrouwen elk gedrag of bedoeling die in de richting van een verbetering gaat. “ Die klimaattop …Joh geloof je nou echt dat dat iets gaat uithalen, mooie praatjes zijn het.” Of “Hoezo een verrijking van onze cultuur … echt die vluchtelingen komen alleen onze welvaart opblazen.” Zomaar een paar veelgehoorde cynische opmerkingen in conversaties tijdens de Kerst. Ik weet niet hoe dat met jullie is gesteld. Maar een gebrek aan hoop of positieve gevoelens naar de toekomst haalt bij mij alle energie uit de conversatie en zuigt me helemaal leeg.
Het vraagt moed om in een positievere toekomst te denken
Als je meer vriendschap, liefde, betere gezondheid en meer succes in je leven wilt krijgen dan is het toch nodig om je te gedragen als een optimist en niet als een cynicus of pessimist. Misschien denk jij ho ho. Ik ben van nature optimistisch ik ben geen pessimist. Maar is dat werkelijk zo. Hoe ga jij om met jezelf en dan bedoel welke gedachten flitsen door je hoofd bij een opkomend verlangen of een nieuwe uitdaging. Ik deed het vanmorgen nog. Ik volg al een aantal jaren een erg leuk blog van een man die ‘echt doet wat hij leuk vindt’. Als ik zie hoe hij in de afgelopen anderhalf jaar zijn blog heeft getransformeerd in een bedrijf met ontzettend leuke waardevolle producten. Dan word ik eerst warm van binnen en dan denk ik wow dat wil ook. Als hij zo’n stap kan zetten dan kan ik dat ook…. En dan volgt de dip en flitst het door mijn hoofd… “ Dat kan ik niet” of “Nee hoor, daar ben ik veel te oud voor?” “Dat is zijn idee dat is stom om na te doen…”. En zo zet ik me zelf als een cynicus/pessimist op mijn plek en gaat alle energie uit mij en uit mijn inspiratie.
Ik ben niet de enige die zichzelf klein houdt. Veel mensen houden zichzelf klein.
Herken jij dat ook. Defensief pessimisme wordt het wel genoemd. Uit angst voor mislukking beginnen veel mensen niet eens aan iets waar ze naar verlangen, iets nieuws of uitdagends. En het stomme is dat al die angsten er bij iedereen bijna hetzelfde uitzien. Het gaat allemaal om een variatie op: Ik ben bang dat ik bekritiseerd word, genegeerd word, het een verspilling van tijd en energie is, dat mijn familie en vrienden het niets vinden, dat je het project niet kan afmaken, dat je te oud/te jong bent, dat je nooit succes zult hebben enzovoort. Roept dit herkenning op. Liz Gilbert zegt terecht: Angst is het meest saaie massaproduct dat bestaat. Het is bij iedereen altijd hetzelfde liedje. Het zegt NIET DOEN, STOP.
Waarom maakt angst je kleiner?
Alle emoties bestaan uit een gevoelscomponent, een zintuigelijke component, een verstandelijke component en een actiecomponent. Als we de negatieve emotie angst voelen dan komen er via de zintuigen ook ‘angstige’ beelden, geluiden, lichamelijke reacties. Dit zorgt er voor dat we onze aandacht gaan richten en gaan beoordelen waar ons gevoel vandaan komt. Ben je bv terecht gekomen in een situatie dat je bankpas ‘ineens’ geen saldo zegt in de winkel dan concentreert onze aandacht zich meteen op waar kan ik snel geld krijgen om de situatie op te lossen. Vervolgens komen we in actie: aanval, vlucht of verdediging. Een negatieve emotie verdedigt ons tegen bedreigingen van buitenaf en zorgt dat we gevechtsklaar zijn. Ze hadden een evolutionair doel. Ze hielpen de soort overleven en als winnaar uit een win-verlies-situatie te komen. En nog steeds waarschuwen ze ons voor bedreigende situaties (ingebeeld of echt). Ze richten onze aandacht op wat er fout is om dat vervolgens te elimineren.
En wat doen positieve emoties dan?
Uit onderzoek in de positieve psychologie is recent pas vast komen te staan dat positieve emoties iets soortgelijks doen. Positieve emoties hebben als evolutionair doel om onze geest ontvankelijk te maken voor wat er goed is. Een positieve stemming stimuleert mensen om op een creatieve, tolerante, opbouwende, genereuze, niet-defensieve, laterale manier te denken om te ontdekken waar de kansen liggen. Ze verbreden onze intellectuele, sociale en fysieke capaciteiten en zorgen voor een reserve als we tegenslag hebben of voor een nieuwe uitdaging staan. Door positieve emoties (bv als we in een goed humeur zijn) vinden anderen ons sympathieker, en ontstaan er nieuwe vriendschappen, liefdes en coalities. Maar het blijkt ook dat we zelf productiever zijn, beter presteren en creatievere oplossingen kunnen bedenken. Terwijl we bij negatieve emoties juist geestelijk vernauwen, zijn we bij positieve emoties mentaal naar buiten gericht. Een win-win-situatie. Je voelt je goed en je wordt geactiveerd om je te richten op de sociale, intellectuele en fysieke voordelen die er te behalen zijn en ze maximaal te benutten.
Het goede nieuws is: positief zijn kun je leren.
Het loont dus om meer positieve emotie in je leven te ontwikkelen. Daarmee investeren we in vriendschap, liefde, een betere gezondheid en succes. En we kunnen actief meer positieve emoties in ons leven brengen. Barbara Fredrickson heeft zelfs onderzocht en ontdekt dat als je positiviteits-ratio 3:1 is (voor elke negatieve emotie drie positieve emoties hebt ) er een transformatie in je leven plaatsvindt. Je voelt je meer ‘alive, creative and resilient’. Je hebt een gevoel van persoonlijke groei en dat je een positief verschil maakt. In haar boek Positivity noemt ze een groot aantal tools/oefeningen die je kunt doen om meer positiviteit in je leven te brengen. Ik noem er hier een waarmee je kunt oefenen.
Cultiveer vriendelijkheid.
Doel:
Het uitvoeren van 5 vriendelijkheids-acties op één dag.
Wat:
Bedenk acties die echt een verschil maken in het leven van iemand anders en die jou ook inspanning kosten. Zoals bloed doneren, een buurman/vrouw helpen met werk in de tuin, je broer helpen bij een moeilijk tentamen. Ben creatief en bedachtzaam. Bedenk ook wat mensen om je heen misschien nodig zouden kunnen hebben.
Ook al betekent het dat je bij bepaalde acties van te voren moet plannen, zorg ervoor dat je ze alle vijf op één dag uitvoert.
Evalueer
Aan het eind van de dag , evalueer bij jezelf. Merk op welke goede gevoelens er optreden als je je vriendelijkheid vergroot. : bv de positieve relatie die je bent aangegaan met de persoon die je hebt geholpen, de gepaste trots die je voelt door het doen van een contributie.
Vervolg
Als je meer impact wil hebben maak er een terugkerend ritueel van. Wees creatief vind een manier om een positieve impact in de levens van anderen te hebben.
Veel plezier.
Tot slot.
Wat ben ik blij dat er in mijn omgeving heel veel mensen zijn die positieve acties ondernemen om vluchtelingen een warm welkom te heten. Dat zijn pure daden van vriendelijkheid. En van deze positieve acties daar wordt iedereen beter van.
Dit blog is geschreven in het kader van de blog challenge OOG hebben voor je talent , die ik vanaf 23 november 2015 met Mieke Haverkort ben aangegaan. We schrijven gedurende 4 weken ieder 12 blogs die in het teken staan van OOG hebben voor je talent. OOG staat voor Ontdekken, Ontwikkelen en Gebruiken of zoals ik het zelf noem Talenten wekken, waarderen en waarmaken.
Wil jij meer positiviteit ervaren in je leven. Wil jij op een waarderende manier met je zelf omgaan en voortbouwen op je talent. Vraag dan gratis een inspiratiegesprek aan met de talentenwekker. 06-45296803
gratis inspiratiegesprek