• Home
  • Blog
  • Contact
De Talentenwekker De Talentenwekker
  • Home
  • Blog
  • Contact

Van een to-do-lijst naar een to-be-lijst

dec 8, 2015 | OOG voor talent |

Zo’n twaalf jaar geleden vond ik dat ik niet zo lief was als ik zou willen.

Je kent dat misschien wel. Ik had een erg druk leven. Ik had een druk gezin met drie jongens, een drukke baan en daarnaast was ik net gestart met een eigen bedrijf. Lekker Druk, Druk, Druk. En natuurlijk middenin zo’n drukke periode begon ik te verlangen naar het andere uiterste. Meer rust en liefde. Ja zo gaat dat in het leven. Je gaat helemaal op in je leven en dan in een onbewaakt ogenblik, ik zat in de trein terug van een klus uit het raam te staren, steekt daar het compleet tegengesteld verlangen in je op.

Mijn eerste reactie was lekker dromen dat ik geen enkele deadline, geen werk, en geen zorgen meer had.

Ik verlangde alleen maar naar een rustig en liefdevol basisgevoel. Een gevoel van ruimte en van ik zie wel wat ik ga doen vandaag. Toen ik de trein weer uitstapte begon mijn ratio, mijn zogenaamde gezonde verstand weer van zich te laten horen. De opdracht van mijn gezonde verstand was duidelijk: geen aandacht meer aan besteden. Negeren. Lekker even over gedroomd maar zo is het leven nu niet. Hup hup hup naar huis sinterklaas kadootjes kopen, plannen maken voor Kerst. Nadenken hoe ik de kinderen op school ga helpen bij de kerstviering.

Totdat er opnieuw een onbewaakt ogenblik voorbij kwam.

Het was derde kerstdag . Eindelijk aan alle verplichtingen voldaan. Het was erg vroeg in de ochtend. En daar lag het al een maand eerder gekochte boek. “When things fall apart” van de boeddhistische non Pema Chödrun. Die dag heb ik het boek in een ruk uitgelezen. (niet zo’n slim idee met al die diepe gedachten die er in staan, maar ik kon niet ophouden). Ik was verkocht. In het boek liet Pema Chödrun me kennismaken met een eeuwenoude meditatie praktijk van “loving-kindness”. Het is een prachtige meditatie die berust op compassie en zelf-compassie.

 

charlie chaplin love oneself

Alles waar je aandacht aan schenkt gaat groeien.

Er ligt een heel simpele waarheid onder. Als ik niet lief was tegen mijn man maar bijvoorbeeld hard of snauwerig, dan was ik de kwaliteiten aan het oefenen van hard zijn en snauwerig zijn. En hoe meer ik dat deed hoe beter ik er in werd. Zo werkt het. Door de ‘loving-kindness-meditatie” leerde ik om mijn gedachten en gevoelens te beschouwen als tijdelijke voorbijgaande sensaties, als wolken aan de hemel. Ze trekken voorbij. Ik leerde om ze niet zo serieus te nemen. En door ze niet zo serieus te nemen ontdekte ik dat achter de wolken altijd de zon schijnt ook al zie je deze niet. Achter al het snauwen, oordelen, opinies geven, zorgen maken, wensen, verlangen is daar ons heldere bewustzijn. Het bewustzijn dat van zichzelf leeg is en waar al die gevoelens en gedachten in verschijnen. Ik ontdekte dat alles waar je aandacht aan schenkt gaat groeien. En als ik meer liefde en vriendelijkheid wilde ervaren ik vanuit mijn heldere bewustzijn zelf kon kiezen om mijn aandacht te richten op gevoelens van tederheid, vriendelijkheid, liefde. Langzaam maar zeker lukte het me in het jaar dat volgde en de jaren daarna steeds meer gevoelens van vriendelijkheid en liefde te ervaren in mijn drukke leven. Ik ontdekte dat ik uiteindelijk zelf verantwoordelijk was voor hoe ik me voelde en wilde voelen.

Ook Barbara Fredrickson, belangrijk onderzoeker binnen de positieve psychologie, komt tot dezelfde conclusie.

Zij heeft met haar broaden&build theorie empirisch bewezen dat degene die meer positieve gevoelens in zijn/haar leven activeert een grotere kans heeft om te floreren. Want positieve gevoelens openen ons hart, maken ons ontvankelijk en creatief (broaden) Ze helpen ons nieuwe vaardigheden te leren, nieuwe kennis op te doen, nieuwe relaties aan te gaan en andere zijnswijzen te ontdekken (build).

Haar voorschrift: 3 positieve emoties : 1 negatieve emotie

Dat betekent dat voor elke negatieve emotie (angst, stress, verdriet, boosheid e.d.) je tenminste 3 positieve emoties dient te ervaren. Als je dit voor elkaar krijgt slaat je leven om van overleven naar floreren. Mensen die floreren functioneren op hogere psychologische en sociale nivo’s. Zij voelen zich niet alleen goed, ze doen ook goed. Ze voegen waarde toe aan hun familie, werk en gemeenschappen. Zij hebben een (hoger) doel. Ze weten waarvoor ze elke dag uit bed komen. Floreren is kortom iets waardevols doen met je dag en met je leven. Het representeert je best mogelijke zelf en toekomst. En positiviteit helpt je er bij.

Alles draait om aandacht. Van een to-do list naar een to-be list

In tijden van drukte ben je geneigd alleen aandacht te besteden aan je to-do lijst. Maar de andere kant van de medaille is minstens zo belangrijk. Hoe wil je je zelf voelen. Naast het hebben van een to-do lijst is het maken van een zogenaamde to-be lijst van groot belang voor de mate waarin je gaat floreren en plezier, succes, verbondenheid en betekenis in je leven ervaart. Fredrickson onderkent 10 positieve emoties. Vreugde, dankbaarheid, sereniteit, interesse, hoop, trots, vertier/pret, inspiratie, ontzag en liefde. Mijn positiviteitsratio is nadat ik regelmatiger ben gaan mediteren echt omhoog gegaan. Ik ben me veel bewuster geworden van de positieve emoties waar ik me vanzelfsprekend toe aangetrokken voel. Door de meditaties en mindfulnessoefeningen heb ik steeds makkelijker toegang gekregen tot de emoties als interesse, hoop, inspiratie en liefde. Ik ben er, al zeg ik het zelf, een relaxter en meer gebalanceerd mens van geworden.

Hoe kun je hier een start mee maken.

Het goede nieuws is dat iedereen aanleg heeft om positieve emoties te ervaren net zo goed als de negatieve emoties. Alles is dus in aanleg aanwezig. Het slechte nieuws is dat we in vergelijking met de negatieve emoties doorgaans te weinig positieve emoties in ons leven toelaten. En dan bedoel ik ten eerste de emotie opmerken. Aangezien emoties vaak kortstondige sensaties zijn, kunnen ze makkelijk tussen alle andere gedachten en emoties aan je aandacht ontsnappen. Het vraagt dus om bewuste aandacht en reflectie. En vervolgens bewuste activering.

De volgende oefeningen kunnen een start zijn om aan je positiviteitsratio te werken.

Op www.positivityratio.com kun je (zie eerste blokje linksonder, op click here drukken) beginnen met een dagelijkse reflectie (duurt 2 minuten) waarin je aangeeft in welke mate (aangeven op een schaal) je een bepaalde emotie hebt gevoeld de laatste 24 uur. Dit geeft je meer bewustzijn over welke emoties je ervaart. Door er elke dag over te reflecteren wordt je aandacht ook gericht.

Barbara Fredrickson heeft een toolkit ontwikkeld om je positviteitsratio omhoog te brengen. Een van de tools is je sterke punten ontwikkelen. OOG hebben voor je talent. Ben je geïnteresseerd om je talenten te ontdekken en waarmaken? Neem dan contact met me op voor een gratis inspiratie-gesprek. 06-45296803

gratis inspiratiegesprek

Met plezier raad ik je aan om de Compassie Challenge van ACT-coach Stephanie van Workum te volgen. Deze is vandaag 7 december begonnen. Je kunt je nog inschrijven en in je eigen tempo de videolessen en oefeningen doen. In de challenge leer je om je negatieve selftalk (negatieve emoties ten opzichte van je eigen gedrag) om te buigen naar meer liefdevolle positieve emoties.

Dit blog is geschreven in het kader van de blog challenge  OOG hebben voor je talent , die ik vanaf 23 november 2015 met Mieke Haverkort ben aangegeaan.  We schrijven gedurende 4 weken ieder 12 blogs die in het teken staan van OOG hebben voor je talent. OOG staat voor Ontdekken, Ontwikkelen en Gebruiken of zoals ik het zelf noem Talenten wekken, waarderen en waarmaken.

Comments

comments

Tags: oog voor talentpositiviteit
0
Share

You also might be interested in

Perfectie-dwang verlamt het leren op het HBO

Perfectie-dwang verlamt het leren op het HBO

dec 14, 2015

Toevallig raakte ik van de week via FBook in gesprek[...]

Talentontwikkeling een prachtige balanceer act

Talentontwikkeling een prachtige balanceer act

dec 9, 2015

Talent vliegt uit de bocht Sinds ik met de Blog[...]

Maakt Talentontwikkeling gelukkig?

Maakt Talentontwikkeling gelukkig?

dec 5, 2015

Het antwoord hierop is volmondig ja. Dat is ook de[...]

Contact

marian@detalentenwekker.nl
06-45296803
Meld je aan voor een vrijblijvend inspiratiegesprek

© [2016] · De Talentenwekker.

nieuwsbrief2
Oh no...This form doesn't exist. Head back to the manage forms page and select a different form.
×