Waarom Passie van levensbelang is.
Een tijdje geleden vertrouwde een goede vriendin me toe dat ze een ongelofelijke hekel had gekregen aan het woord passie.
Ze vond het een uitgewoond begrip dat te pas en te onpas werd gebruikt en helemaal niets meer voor haar betekende. En toen ik deze week ook nog stuitte op een video-registratie van een lezing van Liz Gilbert (schrijfster van Eat, Pray, Love) waarin ze omstandig haar excuses maakt voor het veelvuldig oproepen tot het vinden van je passie én zichzelf betitelde als een ‘passion bully’ …… ja toen was ik wel even klaar met al die ‘passion bashers’. Hoog tijd om eens uit te leggen waarom ik passie niet bij het grof vuil wil zetten en het zelfs van levensbelang vind.
Als talentenwekker heb ik op de achterkant van mijn visitekaartje de vraag staan: Doe jij wat je het liefste doet?
Uiteraard is dit bedoeld als een provocatieve vraag. En het leuke is dat wanneer mensen deze vraag voor het eerst onder ogen krijgen ze vaak impulsief antwoord geven. En er zijn maar drie smaken. Ja, nee en ik weet het niet. Elk van de antwoorden is veelzeggend.
Zo gaf een Professor aan de Radboud Universiteit laatst spontaan als antwoord dat hij dacht dat hij echt wel deed wat hij het liefste deed.
Toen ik vroeg waarom zei hij:“Ik doe het werk al meer dan 25 jaar.” Nou hoeft dat op zich geen reden te zijn voor passie in je werk. Maar hij voegde er aan toe : “ Ik ga echt altijd fluitend naar mijn werk en nu ben ik ook nog eens genomineerd voor een prijs als de meest geciteerde auteur in mijn vakgebied. Dat wist ik helemaal niet want dat houd ik helemaal niet bij. Ik doe gewoon mijn werk.”
Als talent gaat over wat je van nature goed kan, dan is passie dat wat je heel graag wilt.
Willen gaat dan niet over wat je wilt hebben maar wie en hoe je wilt zijn. In het geval van de Professor weet ik dat hij al vanaf het begin van zijn studententijd zelf aan de Universiteit verbonden wilde zijn. Hij zag zichzelf wel voor zich als Professor en Onderzoeker. Voor mij is passie dan ook verbonden met je wensen, dromen, met activiteiten die je graag doet of onder de knie wil krijgen, problemen waar je je aan ergert of die je graag opgelost zou willen zien, waarden die je in de wereld belichaamd wil zien. Het is een dieperliggend weten van wat je zou willen doen met en in je leven. En je wordt er, om vaak voor jezelf duistere redenen, naartoe getrokken.
Ze zeggen dat het speelgoed waar je vroeger graag mee speelde onthult waar je over droomt. De makers van Barbie hebben dit prachtig verbeeld. Kijk hier.
Toch begrijp ik mijn vriendin wel. Passie is een lastig begrip we kunnen het namelijk niet vaststellen, vastpakken of meten.
Passie is namelijk als een vorm van energie die wij alleen zelf van binnenuit aanvoelen. Het is een innerlijke motivatie die alleen jij kan voelen. Dat is soms lastig omdat we niet meer gewend zijn om naar onze innerlijke stem te luisteren omdat die overwoekerd is geraakt door de wensen, meningen van (belangrijke) anderen die weten wat goed voor ons is. Niemand anders kan bepalen waar jouw passie ligt, jij bent zelf de deskundige. Je kunt het goed op het spoor komen als je stil staat bij jezelf. Als je even afstand neemt van je dagelijkse gang van zaken en eens reflecteert op je eigen leven van alle dag.
Doe het maar eens. Neem eens de tijd voor je zelf en doe eens wat passie-onderzoek.
Overdenk je activiteiten op het werk, in je studie of vrije tijd van de afgelopen dagen, weken of maand. Zoek naar een activiteit die je met veel energie en plezier uitvoerde. Haal die gebeurtenis weer even naar vandaag. Wat deed je? Waarom deed je dat? Wat was je gevoel daarbij? Tot welk resultaat leidde dat?
Wat maakte dat je precies die taak uitkiest als herinnering? Heeft dat te maken met de taak zelf? Heeft het te maken met het doel van de taak? Met de mensen waarmee je samenwerkte of met de omstandigheden waarin je toen werkte?
Probeer het zo goed mogelijk voor jezelf te benoemen.
En ben je het op het spoor gekomen?
Als proef op de som zijn dit nog wat aanwijzingen die bevestigen dat je met een (je) passie te maken hebt. Als je merkt dat je:
- in een soort flow geraakt als je er mee bezig bent.
- je tijd en ruimte uit het oog verliest en je in een soort geïnspireerde levendigheid terecht komt.
- je er graag naderhand aanstekelijke gedetailleerde verhalen over kunt vertellen waarbij je ogen gaan blinken.
- je steeds dieper in de materie wil duiken en er steeds meer over wil weten of het steeds beter onder de knie wil krijgen.
- Of nog simpeler als je er gewoon plezier in hebt en er blij van wordt.
Als jij al weet waar je passie ligt en elke dag kunt doen wat je het liefste doet en waar je goed in bent. Dan is dat een groot geluk. Letterlijk.
Want als je een belangrijk deel van elke dag kunt besteden aan dat wat je het liefste doet dan werk je namelijk aan je eigen welbevinden. De Positieve Psychologie (Barbara L. Fredrickson; Broaden-and-build-theorie) heeft onderzocht dat mensen die voldoende positieve emoties ervaren nieuwsgieriger, gezonder, socialer en creatiever zijn. Je immuunsysteem gaat beter werken, je bloed gaat er beter door stromen, we lossen beter problemen op en kunnen zwaardere opdrachten aan. Naast dat het dus fijn is om positieve emoties te ervaren heeft het nog een veel groter effect op onze gezondheid en ons welbevinden. We gaan in termen van de positieve psychologie van floreren.
Helaas zijn veel mensen (nog) niet in staat om dagelijks vanuit hun talent en passie te werken.
TNO bevestigde dit nog maar eens. Het onderzoeksbureau kwam vorige week uit met een alarmerend rapport. Meer dan 1 miljoen mensen hebben last van burn-out klachten op het werk. 1 miljoen. Dat is errug veel. We doen duidelijk iets verkeerd op het werk.
In het licht van deze ontwikkelingen is het vinden van je passie niet ouderwets maar juist zeer urgent.
En niet alleen het vinden van je passie is belangrijk maar ook je zelf beloven dat je er alles aan gaat doen om je passie en je talent een grotere plek te geven in je werk of vrije tijd. Niemand anders is namelijk verantwoordelijk voor jouw welbevinden. Mijn oproep is dan ook: Ga wakker en bewust met je eigen leven om. Geef je passie de ruimte het is je kompas naar je welbevinden.
En het leuke is dat je al snel met kleinere ingrepen in je leven en werk richting meer welbevinden kunt ‘tweaken’. Wil je weten wat er mogelijk is vraag dan gratis een inspiratiegesprek aan met de talentenwekker. www.detalentenwekker.nl
Dit blog is geschreven in het kader van de blog challenge OOG hebben voor je talent , die ik vanaf 23 november 2015 met Mieke Haverkort ben aangegeaan. We schrijven gedurende 4 weken ieder 12 blogs die in het teken staan van OOG hebben voor je talent. OOG staat voor Ontdekken, Ontwikkelen en Gebruiken of zoals ik het zelf noem Talenten wekken, waarderen en waarmaken.